Pastori Tiina Talvitie

Pohjanmaalla syntynyt ja kasvanut Tiina Talvitie on vuonna 1903 perustetun NYFLC:n järjestyksessä 9:s vakituinen pastori. Hänen matkansa seurakuntapaimeneksi New Yorkiin on ollut rikas ja monivaiheinen.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Ilmajoen lukiosta Tiina Talvitie jatkoi diakonia- ja sosiaalityön opintoihin ja valmistui Järvenpään Luther-opistosta 1986. Työuransa hän aloitti Suomen Lapissa Kittilän seurakunnan diakonina ja siirtyi sieltä aivan toiselle puolelle maata, Kaakkois-Suomeen, Ylämaan seurakunnan nuorisotyöntekijäksi.

Kiinnostus syvällisiin teologisiin kysymyksiin ja yhä voimakkaammaksi käynyt kutsumus pappisvihkimykseen saivat hänet pyrkimään Helsingin yliopiston teologiseen tiedekuntaan, jossa hän aloitti opinnot syksyllä 1986. Talvitie laajensi opintojaan kansainväliseen suuntaan Sveitsissä, Bosseyn ekumeenisessa instituutissa, jossa hän oli apurahaopiskelijana vuosina 1991–92. Yliopisto-opintojensa aikana hän toimi teologisen tiedekunnan vt. toimistovirkailijana, Teologisen Aikakauskirjan toimituksen sihteerinä ja oli aktiivinen alan opiskelijajärjestöissä. Talvitie on toiminut vuosina 1988–92 mm. Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistyksen opintoministerinä, Suomen Pappisliiton valtuuskunnan opiskelijaedustajana, teologikoulutustoimikunnan opiskelijaedustajana, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan opintojaoston jäsenenä ja Helsingin yliopiston opintolautakunnan opiskelijajäsenenä.

Pappisvihkimykseen valmistautuessaan Talvitie tunsi tarvetta syventää rukouselämän tuntemistaan. Hän palasi Sveitsiin, jossa palveli noviisina ranskankielisessä Communauté de Grandchamp -ekumeenisessa luostariyhteisössä 1994–98 ja 2002–04. Teologian maisterin opinnot hän suoritti loppuun luostaripalveluksensa aikana vuonna 1997. Tiina Talvitien pro gradu -tutkielma käsittelee laajasti Kristuksen läsnäoloa ehtoollisessa. Palvelusjaksojensa välissä hän työskenteli Suomessa mm. Kirkon Ulkomaanavun vs. tiedotussihteerinä.

Tiina Talvitie vihittiin papiksi Helsingissä 5.6.2005. Palattuaan Sveitsistä Suomeen hän toimi ensin Kirkkohallituksessa projektisihteerinä. Hänet nimitettiin Rekolan seurakunnan määräaikaiseksi seurakuntapastoriksi tammikuussa 2006 ja sen jälkeen hän työskenteli Ähtärin seurakunnan seurakuntapastorina 2006–2009. New York Finnish Lutheran Congregationin pastorina Tiina Talvitie on toiminut huhtikuusta 2009 lähtien.

Hänet tunnetaan myös työstään graafisena suunnittelijana. Talvitie on taittanut ja toimittanut lukuisia kirjoja ja muita julkaisuja mm. Kirkkohallituksen julkaisusarjoihin ja verkkosivuille sekä useille suomalaisille kirjankustantamoille. Lisäksi hän on toiminut luottamustehtävissä mm. Suomen Pappisliiton Etelä-Pohjanmaan jaoston puheenjohtajana ja Lapuan hiippakunnan vaalilautakunnan ja viestintätyöryhmän jäsenenä sekä ELCA Metropolitan New York Synodin monikulttuurisuustyöryhmän toisena puheenjohtajana.

Nuoruudessaan lapinporokoirien kasvattajana kunnostautunut ja intomieliseksi New York Giants -faniksi tunnustautuva pastori Talvitie on naimisissa ja hän asuu pienessä kaupungissa Manhattanilta pohjoiseen yhdessä muusikko-taidekasvattajapuolisonsa kanssa.

Tiina Talvitie

Tiina Talvitie

Pastori